marzec31

Pączki z różą

dodano: 31 marca 2010 przez megan575


 

Składniki

  • 1/2 kg mąki
  • 5 dag drożdży
  • 1/4 l mleka
  • 3 żółtka
  • 5 dag cukru
  • 1 jajko
  • sok z 1 cytryny
  • 10 dag masła
  • 50 ml spirytusu
  • szczypta soli
  • konfitura z róży
  • cukier waniliowy lub kawałek startej laski wanilii
  • tłuszcz do głębokiego smażenia - ok. 1 kg smalcu
  •  
  • Lukier:
  • 15 dag cukru pudru
  • sok z 1 cytryny lub 1/2 pomarańczy
  • skórka pomarańczowa usmażona w cukrze
Sposob przygotowania

10 dag mąki rozcieramy z drożdżami, 1 łyżką cukru i kilkoma łyżkami mleka. Zaczyn przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. Mieszamy ze sobą jajko, żółtka i cukier, dodajemy wyrośnięty zaczyn, pozostałą mąkę, sól, startą wanilię i skórkę cytrynową, mleko, sok z cytryny, spirytus, a następnie wyrabiamy ciasto.

Gdy jest już lśniące i odstaje od ręki, odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Ręką wysmarowaną tłuszczem odrywamy niewielkie kawałki ciasta i formujemy krążki. W środek wkładamy po 1 płaskiej łyżeczce konfitur i zalepiamy ciastem formując kulki wielkości piłeczek od ping-ponga.

Układamy zlepieniem od spodu na ściereczce posypanej mąką (trzeba zachować większe odstępy, by pączki miały miejsce na wyrośnięcie). Pączki przykrywamy. Gdy wyrosną, rozgrzewamy tłuszcz i sprawdzamy kawałkiem ciasta, czy jest dostatecznie gorący.

Wrzucamy pączki po tyle sztuk, by luźno pływały w tłuszczu i by nadążyć z przewracaniem na drugą stronę. Odsączone z tłuszczu i ostudzone pączki smarujemy za pomocą pędzelka lukrem przygotowanym z cukru pudru wymieszanego z sokiem z cytryny lub pomarańczy z ewentualnym dodatkiem dwóch łyżek gorącej wody.

Na nie zastygnięty jeszcze lukier sypiemy skórkę pomarańczową. Gdy lukier stężeje, przewracamy pączki na drugą stronę i postępujemy podobnie. Zamiast lukrować można też gorące pączki posypać cukrem pudrem.




Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy