marzec1

Tort orzechowy z masą kawową

dodano: 1 marca 2010 przez megan575


 

Składniki
  • 25 dag zmielonych orzechów włoskich
  • 8 jajek
  • 20 dag cukru pudru
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki tartej bułki
  •  
  • Masa kawowa:
  • 6 łyżek mocnej, świeżo parzonej kawy lub 2 łyżki
  • rozpuszczalnej
  • 1 kieliszek likieru kawowego lub rumu
  • 30 dag masła
  • 20 dag cukru pudru
  •  
  • masło i tarta bułka do wysmarowania tortownicy
  • połówki orzechów włoskich do przybrania

 

Sposob przygotowania

Dzie, wcześniej upiec biszkopt. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę. Dodać sok z cytryny. Z białek ubić sztywną pianę. Wymieszać orzechy, tartą bułkę, żółtka i połączyć z ubitą pianą. Przełożyć do tortownicy posmarowanej masłem i posypanej tartą bułką. Piec przez 40-50 minut w temp. 180 st. C. Wyjąć i ostudzić w formie. Przygotować masę kawową: masło utrzeć z cukrem, dodać kawę, rum i dobrze wymieszać. Zimny tort przekroić poziomo na pół i przełożyć połową masy. Drugą połową posmarować boki i wierzch tortu. Resztką masy można za pomocą rękawa cukierniczego udekorować tort, który na końcu przybieramy połówkami orzechów włoskich.




Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy